top of page

TENNISKIDS

Baan-groen-300x154.jpg
Baan-oranje-300x154.jpg
Baan-rood-300x154.jpg

De jeugdcommissie organiseert voor de jongste tennisjeugd de Tenniskids Worldtour: wedstrijdjes op de zondagochtend, waarbij de kinderen al op jonge leeftijd wat ervaring opdoen met het spelen van partijtjes, zonder dat daar de druk van een echte wedstrijd op rust. Dit programma van de KNLTB is speciaal samengesteld voor onze jonge tennissers in de leeftijd van 6 tot 11 jaar.

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. De kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

Rood
In Tenniskids rood maken kinderen t/m 7 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren

de basisvaardigheden op hetgebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en

9 jaar mogen kiezen of ze in rood of oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke

activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de World Tour

Rood. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6×12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje
In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De

kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om

uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een

driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt

gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie World Tour Oranje.

 

Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12

jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken.

Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De

wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Geel
Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen.

Spelregels

Veel regels bij de Tenniskidswedstrijden zijn hetzelfde als bij het ‘gelebaltennis’. Zo mag je twee keer serveren tijdens een servicebeurt,  je mag ook onderhands serveren (rechtstreeks uit de hand, zonder stuit), de bal mag in de rally maar één keer stuiten en moet binnen de lijnen geslagen worden.

Ook alle regels over sportief gedrag zijn hetzelfde. Dus schelden, met je racket gooien of je tegenstander expres afleiden, mag niet. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

De uitzonderingen zitten vooral in de telling. Hier staan ze op een rij:

 

Rood

 • De wedstrijd bestaat uit één tiebreak tot de 7. Wie het eerste 7 punten wint, heeft gewonnen (7-6 is einde partij).

 • Je serveert om de beurt.

 • De enkelspelzijlijn geldt als servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.

 • Je speelt alleen enkels, nog geen dubbel.


Oranje

 • De wedstrijd bestaat uit 5 games. De stand kan dus 5-0, 4-1 of 3-2 worden. Bij een oneven gamestand wissel je van speelhelft.

 • Je speelt met het Beslissend Punt Systeem: bij 40-40 levert het winnende punt de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.

 • Je speelt de dubbel in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails.


Groen

 • Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van twee games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3).

 • Bij 4-4 in de set speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).

 • Als het 1-1 in sets staat, speel je een beslissende tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).

 • Ook geldt het Beslissend Punt Systeem: bij 40-40 levert het winnende punt de game op.

 • De dubbel speel je in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails.

 

Tot slot nog een groot verschil met het gelebaltennis, bij rood, oranje en groen spelen de jongens en meisjes gewoon door en tegen elkaar.

Tennisballen en racket

Toernooitjes

Voor het actuele aanbod van de Tenniskids-toernooien kun je terecht op de website van MijnKNLTB. Via deze website kun je je ook gelijk inschrijven voor het toernooi waar jij graag aan mee wilt doen!

Tenniskids feest

Voor iedereen die vier keer heeft meegedaan aan de World Tour of aan de Groene competitie wordt het Menzis Tenniskids Feest georganiseerd. Uit het hele land komen Tenniskids-spelers naar het feest om de Tenniskids World Tour en Groene competitie af te sluiten.

Vorige keer was het feest in Alphen. Het was een superleuke dag! Kijk hier voor een impressie.

Ook de volgende editie belooft het weer een geweldige dag te worden met veel tennis, fun & entertainment. We kunnen al iets van het programma verklappen. Winnares van The Voice, Pleun, geeft die dag een spetterende show weg en goochelaar Jasper Oberon laat met zijn magische kunsten iedereen versteld staan.

De toegang is gratis! Dus kom ook, samen met jouw tennismaatjes, naar het Menzis Tenniskids Feest in Vleuten. De aanmelding gaat via toernooi.nl. Zo nodig moet hier eerst een account worden aangemaakt.

We verzoeken je ook bij de Jeugdcommissie aan te melden als je naar het feest gaat. Dat kan met het formulier onder dit bericht. Bij genoeg deelnemers zullen we dan kijken of we gezamenlijk vervoer kunnen regelen. Dat is natuurlijk helemaal gezellig!

al-tenniskids.jpg
bottom of page