WAT IS PADEL?

Padel is makkelijk te leren!

Padel is een racketsport die lijkt op tennis, gespeeld op een kleinere, snellere baan. Het is de snelste racketsport ter wereld en wordt gedomineerd door snelle volleys en korte grondslagen. Het is een sport voor jong en oud. De bal kan zowel via de wand als vanaf de grond worden gespeeld, waardoor het zowel onvoorspelbaar als opwindend is om naar te kijken.

Padel is makkelijker te leren dan tennis, omdat je bijvoorbeeld geen moeilijke bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijke onderhandse service daardoor is padel snel te leren ook voor mensen die dit nog nooit hebben gedaan. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak en de padelbal is wat lichter en zachter dan bijvoorbeeld een tennisbal. 

Padel regels

Padel wordt vrijwel altijd dubbel gespeeld, dus 2 tegen 2. Verder vertonen de padel spelregels een aantal gelijkenissen met de regels die ook bij tennis gelden. De padel regels geven bijvoorbeeld aan dat de lijn deel uitmaakt van het veld. De puntentelling verloopt, net zoals bij tennis volgens het traditionele Britse telsysteem (15, 30, 40 en game of deuce). Hierbij kan worden gespeeld tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de Padel regels die voor op het toernooi gelden.

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

 

Voor meer informatie over padel zie ook: www.nlpadel.nl

1295b492e634aada716ccd0ce251f0dc122a19de-1200x628.png.webp